Sovyet İstihbarat Ekolünden Rus İstihbarat Stratejisine - M5 Dergi
Makaleler

Sovyet İstihbarat Ekolünden Rus İstihbarat Stratejisine

Abone Ol 

Rus istihbarat stratejisinin geleneksel yöntemleri, genetik kodları ve değişmez temelleri vardır. Bu temelin ana sütunlarını insan istihbaratı ve sızma, nüfuz casusluğu kapsamında örümcek ağı gibi hedef ülkenin devlet yapısının üst yapısını angaje ve sarma girişimleri, aktif tedbirler ve propaganda ile örtülü operasyonlar oluşturmaktadır.

Dikkatsiz insan, ormanda yürür de yakılacak odun görmez.

Rus atasözü

Çarlık Rusya’sının Ekim Devrimi ile yıkılması ile birlikte oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) kurucusu Vladimir Lenin’in talimatıyla Troçki tarafından Kızıl Ordu’ya bağlı olarak 1918 yılında ilk önce gizli siyasi polis örgütü  “CHEKA/Çeka(ЧК)” (Karşı Devrim ve Sabotajlara Karşı Koyma Yüksek Komitesi) oluşturulmuştur. CHEKA adıyla kurulan teşkilat birçok kez isim değişikliğine uğramış daha sonraki süreçte ise GRU (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravleniye-Genel/Ana İstihbarat Müdürlüğü) adını almıştır. Sovyet istihbaratı II. Dünya Savaşı bitimine kadar birçok farklı isim ile yeniden teşkilatlandırılmıştır. II. Dünya Savaşı bittikten sonraki dönemde ise ulusal güvenliği tehdit eden ve savunmayı gerektiren konularda devlet adına istihbarat sağlamak, gerektiğinde doğrudan olaya müdahale ederek tehdit unsurlarını ortadan kaldırmak için 13 Mart 1954 tarihinde teşkilatın adı KGB (Devlet Güvenlik Komitesi) olarak değiştirilmiştir. KGB, SSCB’nin dağıldığı 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği’nin istihbarat ihtiyacı ile devlet güvenliğine yönelik tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için çalışmıştır. Sovyet İstihbarat ekolünün günümüze kadar gelenekleşerek Rus istihbarat stratejisinin oluşumuna olanak sağlayan tarihi bir süreç yaşanmıştır. Günümüzde Rusya Federasyonu’nun GRU çatısı altında iki temel istihbarat servisi bulunmaktadır. FSB (Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi) diğeri ise SVR’dir (Rusya Federasyonu Dış
İstihbarat Servisi).

Rus İstihbaratı 2018 yılındaki olumsuz olayların haricinde iki önemli çalışma ile dikkatleri üzerine toplamıştır. Bu dikkat çeken atılımlardan ikisi adeta PR çalışması niteliğinde ve yoğun mesaj içeren faaliyetlerdir. 31 Mayıs 2006 tarihinde “4 Kasım Askeri İstihbaratçı Günü” olarak kabul edilmiş ve bu tarihten sonraki her “4 Kasım” Askeri İstihbaratçı Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. 4 Kasım 2018 tarihindeki Askeri İstihbaratçı töreninde aynı zamanda GRU’nun kuruluşunun 100’üncü yılı olarak kutlanmış ve burada Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dikkat çekici mesajlar verilmiştir.

Moskova’da GRU’nun 100. kuruluş yılı ve Askeri İstihbaratçı Günü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Askeri Reformları çerçevesinde Rus Genelkurmay Başkanlığı istihbarat servisi ile birleştirilen (farklı isim ve yapı altında varlığını sürdüren) Genel İstihbarat Müdürlüğü’nün tekrar aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Putin ayrıca GRU’nun işlevsel yönünün 2010 yılında değiştirilmesinin yanlış olduğunu belirterek “kapatılan GRU’nun eski ismiyle çalışmaya devam etmesi ve tekrar aktif hale getirilmesi gerektiğini” ifade etmiştir.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise konuyla ilgili olarak “Seleflerinin geleneklerini layıkıyla devam ettiren yeni nesil askeri istihbaratçılar, ustalıklarını sürekli olarak geliştiriyor, ulusal çıkarların korunmasına ilişkin zorlu görevleri başarıyla yerine getiriyor, Rusya’nın savunma kapasitesinin pekiştirilmesine büyük katkı sunuyor” açıklamasını yapmıştır.

Rusya 1 «Россия 1»«Russia 1»  televizyon kanalının haber yapımcısı olan Nailya Askerzade (TV anchor) tarafından Aralık 2018 ayı ilk haftasında SVR Direktörü Sergey Narışkin konuk edilmiştir. Aynı konu ile ilgili olarak da Sputnik Haber Ajansı’nda kamuoyuna bilgilendirme yapılmıştır. Haberde, Rus vatandaşları ve kurumlarının yurtdışında güvenliğini sağlayan Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Özel Kuvvetler Merkezi üyelerinin eğitimi sırasında çekilen görüntüler ilk kez televizyonda yayınlandığı belirtilmektedir. SVR Direktörü Sergey Narışkin’i konuk eden programın tamamı da youtube’a 09 Aralık 2018 tarihinde yüklenmiştir.

Programın başlangıcında SVR Direktörü Sergey Narışkin’in elinde tuttuğu dergi dikkat çekmektedir. Yakından bakıldığında derginin Fransızca yayınlanan LE FIGARO MAGAZINE dergisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu karede iki ilginç nokta vardır. Birinci husus Rus Dış İstihbarat Direktörünün elinde Fransızca bir dergi bulunması, ikinci ve daha ilginç olan ise derginin 2 yıl öncesine ait olmasıdır. Yapımcı Nailya Askerzade ile SVR Direktörü Sergey Narışkin program diyaloguna Fransızca başlamaları akıllara Sarı Yelekliler eylemini getirmekte ve ister istemez bu programla Fransa’ya bir mesaj mı veriliyor düşüncesini oluşturmaktadır.

Her iki kampanyada yoğun mesaj içeren ve aktaran aktif basın faaliyetleri olduğu anlaşılmaktadır. Bu basın faaliyetlerinin temelinde ise muhakkak ki bir asrı deviren Sovyet propaganda mekanizması yatmaktadır. Son dönemde çok fazla önem verdikleri ve ön plana çıkarttıkları SVR ile ilgili uluslararası kamuoyuna yansıyan haberlerdeki söylemler incelendiğinde, Rusya’nın halen Çarlık dönemi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği özlemi içerisinde olduğu anlaşılabilmektedir.

Rusya Federasyonu 1991 yılında kurulmuş bir devlet olmasına rağmen istihbarat hamlelerindeki temel öğenin, bilinçaltındaki stratejinin odağında vazgeçilemeyen Çarlık Rusya hayali, SSCB ideali olduğu SVR bünyesindeki törende GRU’nun 100 yılının kutlanması ile bilinçaltının dışa vurumu olarak değerlendirilebilir. Her iki etkinlik kapsamında verilen mesajlar içerikleri bakımından çok manidardır.

Devamı M5 Dergisi Şubat 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close