Türkiye'nin Denizlerdeki Gururu: Milgem - M5 Dergi
Kapak

Türkiye’nin Denizlerdeki Gururu: Milgem

Abone Ol 

Özellikle son yıllarda ülkemizin askeri denizcilik alanında göstermiş olduğu ilerleme ve atılımlar doğrultusunda bilgi, birikim ve tecrübesini askeri gemi inşa ve modernizasyon konularında yoğunlaştıran STM, bu alanda ülkemizin lider kuruluşu vasfını
taşımaktadır.

Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile 1991 yılında kurulan STM-Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., savunma sanayii alanında geride bıraktığı 27 yılda birçok projeye ve ilke imza atmıştır. Bu bağlamda, çağımızın ihtiyaç ve değişimi doğrultusunda amacını küresel ölçekte, Türkiye’nin hedeflerine odaklı, kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir çözüm ve yapılar üretmek​ üzerine kuran STM, teknoloji odaklı danışmanlık ve mühendislik çözümlerinde uluslararası düzeyde rekabet edebilen saygın bir kuruluş olma niteliği taşımaktadır.

Özellikle son yıllarda ülkemizin askeri denizcilik alanında göstermiş olduğu ilerleme ve atılımlar doğrultusunda bilgi, birikim ve tecrübesini askeri gemi inşa ve modernizasyon konularında yoğunlaştıran STM, bu alanda ülkemizin lider kuruluşu vasfını taşımaktadır. STM, milli ve uluslararası askeri deniz projelerinde Suüstü ve Denizaltı Gemileri ile Askeri Tesis/Tersanelere yönelik Gemi İnşa & Modernizasyon ve Bakım/Onarım faaliyetlerinde anahtar teslim mühendislik hizmetleri sunmaktadır.

CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE ASKERİ GEMİ İNŞASI

Cumhuriyet tarihimizde askeri gemi inşası 1930’larda Gölcük Tersanesi’nde inşa edilen Gölcük isimli yardımcı sınıf gemisi ile başlamıştır. Günümüze kadar birçok yardımcı sınıf ve muharip sınıf askeri gemi inşası Gölcük, Taşkızak ve sonrasında İstanbul Askeri Tersaneleri’nde başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bunlar içinde, özellikle 1970’lerin başında hizmete giren ve bir kısım dizayn faaliyetinin de Gölcük Askeri Tersanesi’nde gerçekleştirildiği Berk ve Peyk isimli refakat muhriplerinin inşası yapılmıştır. Bununla birlikte yabancı ana yüklenici firmalar ile yapılan sözleşmelerle tedarik edilen, dizayn ve malzeme paketi kullanılarak askeri tersanelerde başarı ile gerçekleştirilen modern hücumbot, denizaltı, fırkateyn ve mayın avlama gemisi inşaları, vurgulanması gereken ve önemli birikim sağlayan gemi inşa projeleridir. Modern savaş gemilerinin, dünyanın önde gelen, tanınmış yabancı tersanelerinden tedarik edilen, dizayn ve malzeme paketi kullanılarak tersanelerimizde inşa edilmesi, ilk defa Türkiye tarafından başarı ile uygulanmış bir savaş gemisi tedarik modelidir. Bu model, bilahare birçok ülke tarafından örnek alınarak uygulanmış, halen de uygulanmaktadır. Paket malzeme tedarik modeli olarak isimlendirilen bu tedarik modeliyle, savaş gemisi gibi çok karmaşık bir savaş platformunun inşası performans riskinin minimize edilip kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Ama projenin yurt içinde gerçekleştirilmesine rağmen ülke sanayi potansiyelinin kullanımı ve geliştirilmesi sığ bir düzeyde kalmakta, projelerin büyüklüğü oranında katma değer yaratılamamakta ve en önemlisi kritik teknolojilerde bağımsızlığın artırılması ve yurt dışı pazarlara açılması gibi önemli atılımların gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır. Diğer taraftan, paket malzeme gemi inşa projelerinin ağırlıklı olarak gerçekleştirildiği 1980-1990 yılları arasında, ülkemiz sanayi potansiyelinin de bu tür modern ve karmaşık savaş platformları için risk alınmasını cesaretlendirecek bir seviyeye ve olgunluğa ulaştığını söyleyebilmek zordur.  Ayrıca özel sektör tersaneleri, 1990’lı yıllarda nispeten daha basit olan bir kısım yardımcı sınıf askeri gemilerin inşasını başarıyla gerçekleştirmiştir. Burada özellikle kompozit malzemeden inşa edilen modern yüksek süratli sahil güvenlik botlarının dizayn ve inşa edilmesinde özel sektörün gösterdiği başarı ve yurt dışı pazarlara açılımı, vurgulanması gereken bir husus olarak görülmektedir. Özel sektör tersanelerinin askeri gemi inşa yeteneklerinin geliştirilmesi kapsamında, son dönemde Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından özel sektör tersanelerine ihale edilen askeri gemi projelerinin önemli katkı sağladığı muhakkaktır.

Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close