PKK'ya Katılan Kadınları Nasıl Bir Son Bekliyor? - M5 Dergi
Makaleler

PKK’ya Katılan Kadınları Nasıl Bir Son Bekliyor?

Abone Ol 

TERÖR ÖRGÜTÜ İÇİN ‘KADIN’ NEDEN ÖNEMLİ?

PKK’YA KATILAN KADINLARI NASIL BİR SON BEKLİYOR?

PKK, hedef kitlesinde yer alan ‘kadın’ unsuruna kritik bir değer atfediyor. Kırsaldan şehre uzanan yelpaze ağındaki kadın unsurları örgüte kazandırabilmek için farklı araç ve yöntemleri devreye sokuyor. Örgüte katılan kadınlar, ilerleyen safhalarda kendilerini genellikle bir hiç ve araç olarak tanımlıyorlar.

Terör örgütü PKK, geleneksel medya araçları (gazete, televizyon, radyo vb.) ile muhtelif sosyal medya araçlarını (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Google+, Tumblr vb.) propaganda, reklam ve halkla ilişkiler maksatlı oldukça aktif kullanıyor. Bu minvalde örgüt, bir taraftan terörü meşrulaştırmaya çalışırken diğer taraftan da ulusal ve uluslararası ölçekte kendisine müzahir sempatizan, katılımcı ve savaşma potansiyeli haiz unsurları çekmeye çalışıyor. Bu bağlamda PKK’nın sempatizan ve militan kazanma stratejisinin temel ögelerinden birisini temsil eden dijital medya kanalları aracılığıyla ‘sözde’ özgür, modern, güçlü, bağımsız, yenilikçi, çok rollü, kültürlü, siyasette ve askeri konularda nüfuz sahibi bir kadın imajı yaratmaya çalışıyor. Oysa PKK’daki gerçek kadın profili son derece indirgemeci, ezilmiş, araçsallaştırılmış, aşağılanmış ve dışlanmış bir rol oynuyor.

PKK İÇİN ‘KADIN’ NEDEN ÖNEMLİ?

PKK, hedef kitlesinde yer alan ‘kadın’ unsuruna kritik bir değer atfediyor. Bu kapsamda PKK, kırsaldan şehre uzanan yelpaze ağındaki kadın unsurları örgüte kazandırabilmek için farklı araç ve yöntemleri devreye sokuyor. PKK’nın kimi zaman özgürlük ve feminist söylemleri, kimi zaman uyuşturucuyu kimi zaman da cebir ve şiddeti devreye soktuğu görülüyor. PKK, ‘kadının özgürleştirilmesi’ ana temasını işlerken, örgüte katılan kadınlar, ilerleyen safhalarda kendilerini genellikle bir “hiç” ve “araç” olarak tanımlıyorlar.

PKK’nın kadınları bu kadar fazla kullanmasının birkaç temel nedeni var.

Birincisi, PKK’nın terör örgütü olmadığı aksine kadın, erkek ve çocuk herkesin sözde “halkların özgürlüğü” çatısı altında buluştuğu savıdır. Bu anlamda dağ, kadının özgürlüğüne kavuştuğu yeri simgeliyor.

Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close