İsrail'in Doğu Akdeniz'deki Askeri Faaliyetleri - M5 Dergi
Makaleler

İsrail’in Doğu Akdeniz’deki Askeri Faaliyetleri

Abone Ol 

İsrail’in hedefi, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’e çıkamaz hale getirmek, Rusya’yı bölgede etkisizleştirmek, var olan doğal kaynakları serbestçe pazarlamak ve askeri olarak özellikle Türkiye’yi mahkûm etmektir. Ama Türkiye tek başına İsrail’in başını çektiği Kıbrıs Rumları, Grekler ve Mısır’ın hasmane faaliyetlerine Doğu Akdeniz’de kararlılıkla karşı koymaktadır.      

İsrail kurulduğundan beri güvenlik öncelikli bir devlet anlayışına sahip olmuştur. Araplar ile defalarca savaşmış, bu savaşların hepsini kazanmış olmasına rağmen İsrail güvenlik ve tehdit algılamasını değiştirememiş, siyasal devlet yapısını askeri devlet yapısının önüne geçirememiştir. Savaşarak ya da savaşmaksızın hemen bütün zamanlarda devletini buna göre düzenleyen İsrail, askeri bakımdan daima ‘İleriden Müdahale’ ‘Düşmanlarını Uzaktan Karşılama’ ‘Pree Emptive Strike’ (önleyici saldırı) konseptlerini işletmiştir. 

İsrail’in bu saldırgan tavrını ABD ve Avrupa merkezli Batı ülkelerinin üzerinde oluşturduğu baskı sayesinde gerçekleştirdiğini bilmek gerekir.  Bu zoraki destek ‘İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan Yahudi Soykırımı’ bahane edilerek lobicilik yapan Yahudi diasporasının güçlü etkisiyle gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye devam etmektedir.  Bu faaliyetler o kadar başarılı olmuştur ki bugün İsrail gördüğü bu destek nedeniyle saldırgan ve hukuk tanımaz askeri politikalarını rahatça uygulamaktadır.

İsrail Doğu Akdeniz’de hâkimiyet kurmak istemektedir.  Doğu Akdeniz’de ki askeri varlığını uydular, uzun menzilli keşif ve gözlem uçakları ve bunlarla birlikte oluşturduğu hava üstünlüğüne dayandırmaktadır.

Donanmasını ise geçmişte yaşanan 2 önemli olaydan aldığı derslerle düzenlemiştir. Bunlardan birincisi 1967 savaşında İsrail donanmasına ait ‘ EİLAT’ destroyerinin mısır donanmasına ait bir hücumbot tarafından atılan füzeler ile batırılmış olmasıdır.

Aslında eski bir İngiliz destroyeri olan EİLAT İsrail donanmasına İngilizler tarafından verilmiş güçlü bir gemiydi. 1967 savaşı sırasında İskenderiye açıklarında devriye geziyordu. Oysa Mısır donanmasının elinde de yine İngilizler tarafından verilmiş aynı destroyerlerden 2 adet olmasına rağmen Mısır donanması İskenderiye sahilinde konuşlu bulunan topçu bataryalarını koruma menzili içinde hareket
edebiliyordu.

EİLAT Ruslar tarafından Mısır’a verilmiş Komar sınıfı güdümlü füzeatar hücumbot tarafından atılan ‘STYX’ füzeleri ile uzaktan vuruldu ve batırıldı.

Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close