Bir Uçuşun Anatomisi - M5 Dergi
Genel

Bir Uçuşun Anatomisi

Abone Ol 

Hava yolu şirketleri, uçaklarını zorunlu bakım işlemleri haricinde yerde tutmaz. Uçaklar devamlı olarak bir seferden gelip bir başka sefere giderler. Genelde bir şehre yapılan seferden hemen sonra yapılacak dönüş seferini de aynı uçak yapar. Ana üssüne dönen uçağı çoğu zaman yaklaşık bir saat içinde yeni bir sefer beklemektedir. Uçağın yeni bir sefer için hazırlanıp tekrar yerden havalanmasına kadar geçen süreye “TURN-AROUND” denir.

Kimi zaman bir iş görüşmesine vaktinde yetişmek, kimi zaman bir an evvel sevdiklerimize kavuşmak isteriz. Bu yüzden çoğumuz, uçak yolculuğunu daha kısa sürede gideceğimiz yere ulaşmak için tercih ederiz.

Hava yolu şirketleri, uçaklarını zorunlu bakım işlemleri haricinde yerde tutmaz. Uçaklar devamlı olarak bir seferden gelip bir başka sefere giderler. Genelde bir şehre yapılan seferden hemen sonra yapılacak dönüş seferini de aynı uçak yapar. Ana üssüne dönen uçağı çoğu zaman yaklaşık bir saat içinde yeni bir sefer beklemektedir. İşte bir uçağın yeni bir sefer için hazırlanıp yerden tekrar havalanmasına kadar geçen süreye “TURN-AROUND” yani geri çevirme diyoruz. Peki, bu süre ne kadardır ve bu süre içinde neler yapılır?

Uçuşun zamanında yapılabilmesi için tüm personel nasıl çalışır?

Uçağın park yerine ulaşıp tekerleklerine takozlar konulduktan sonra yeni bir kalkış için bazen 35 dakikası bazen de bir saati vardır. Bu nedenle uçak etrafında arı kovanı misali oldukça yoğun bir hareket başlar. Pilotlar motorları susturup uçağın emniyetle yolcularını indirebilmesi için gerekli kontrol listelerini yapar. Kabin memurları herhangi bir acil tahliye durumu için hazır hale getirdikleri çıkış kapılarındaki kaydırakları iptal ederek kapıların emniyetle açılabilmesini sağlar. Bunu “Cabin Crew Slides Disarm and Crosscheck” şeklinde kabin amirinin arkadaşlarına yaptığı anonstan anlayabiliriz. Kabin amiri kapıları açmak için kaptanın onayını alır ve eğer körük veya merdiven aracı uçağa yanaşmış ve dışarıdan kapının açılabileceğine dair ikaz gelmişse kapıları açar. Yolcular şahsi eşyalarını da alarak uçağı terk ederler. Bu arada uçağın bagaj kapıları da açılmış ve bagaj görevlileri bagajları uçaktan indirmeye başlamıştır. Uçağın arkasına yanaşan bir araç uçaktaki atık suyu çekmeye başlarken bir başka araç ise temiz su yüklemek için sırasını beklemektedir. Elbette yeni uçuş için yakıt aracı da yerini almış yakıt ikmali yapmak için yolcuların uçağı tamamen boşaltmasını beklemektedir. Bu arada varsa eğer, engelli veya hasta yolcular gerek uçağın kapısından tekerlekli sandalyelerle gerekse uçağın bir başka kapısından “ambulift” denilen özel bir araçla indirilirler. Teknisyenler ise çoktan uçağın yeni bir uçuş için harici ve dahili kontrolüne başlamıştırlar. Yolcular uçağı terk edince kabin memurları güvenlik kontrolü için kabinin tamamını kontrol ederek unutulan veya bilerek bırakılan nesne olup olmadığını kontrol ederler. Bulunan herhangi bir nesneye dokunulmadan uçak güvenlik personeline haber verilir ve nesnenin uçaktan alınması uzman personel tarafından yapılır. Kabinin emniyetli olması durumunda içeriye bir temizlik ordusu girer uçağın içini tamamen temizleyerek yeniden yolcu alınabilir hale getirirler. Temizlik çıktıktan sonra kabin ekibi uçakta mürettebattan başka kimse kalmayınca tekrar bir güvenlik kontrolü yapar. Bu arada pilotlar yeni uçuş için uçuş planı ve evraklarını almış, uçağın sistemlerini buna göre ayarlamış, uçağın harici kontrolünü yapmış olarak tekrar kokpitteki yerlerini almışlardır. Elbette bu arada yakıt alınmış, su ve ikram malzemeleri ilgili personel tarafından tekrar uçağa yüklenmiştir. Her şey hazır olduğunda herkes sorumlu kaptan pilota uçağın hazır olduğunu rapor eder ve yolcu alımı için onay ister. Kaptanın onayı ile yolcu alımı başlar.

Devamı M5 Dergisi Aralık Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close